با کمی فکر کردن احتمالاً شما هم به این نتیجه می رسید که ویژگی ها و عادت های بسیار متنوع و متعددی وجود دارند که هر کسی برای آوردن عظمت به زندگی شخصی خود، باید آنها را در وجودش پرورش دهد. اما هیچ نقطه ی شروعی بهتر از این نیست که مسئولیت زندگی خودتان را بی قید و شرط و به طور کامل بپذیرید.
ما در دنیایی زندگی می کنیم که در آن با حداقل سعی و تلاش، انتظار حداکثر نتایج وجود دارد. معمولاً اگر کاری خوب پیش نرود، تقصیر را به گردن دیگران می اندازیم. اگر از لحاظ مالی رضایت نداشته باشیم، تقصیر را به گردن وضع مملکت و اقتصاد آن می اندازیم. اگر از ازدواجمان راضی نباشیم، مشکل را به گردن همسرمان می اندازیم. اگر آنطور که باید و شاید به ما رسیدگی نمی شود، از نظر ما این شرکت است که کوتاهی می کند و الی آخر.
هیچ یک از موارد بالا به نظرتان آشنا نمی آید؟ به احتمال زیاد لااقل برخی از آنها درست به هدف زده اند. انداختن تقصیرها به گردن شرایط و دیگران به جای پذیرفتن مسئولیت اقدامات درست و نادرست، بخشی از طبیعت انسان است. با این حال، اگر می خواهید یک زندگی استثنایی را تجربه کنید باید بلادرنگ به این طرز تفکر خاتمه دهید.
اما چطور می توانیم یک بار برای همیشه مسئولیت زندگی خود را به طور کامل بر عهده بگیریم؟ ۳ موردی که در ادامه خواهید خواند در این راه به شما کمک خواهند کرد.
۱- تصمیم
همه چیز با یک تصمیم قاطع برای پذیرش این مسئولیت آغاز می شود. به نظر ساده می رسد، اما در واقعیت درصد بسیار کوچکی از افراد هستند که واقعاً تصمیم می گیرند مسئولیت زندگی خود را بر عهده بگیرند. اکثر افراد دوباره به طرز تفکر کهنه ی خود بازمی گردند و این حقیقت را از نظر دور می دارند که راننده ی این اتومبیل کسی جز خودشان نیست.
خودتان را مجبور کنید برای چیزهایی که تحت کنترل خودتان هستند به دیگران نگاه نکنید. ایده ی ساده ای است، اما به هیچ وجه آسان نیست. از اینجا به بعد، قاطعانه تصمیم بگیرید اجازه ندهید هیچ اتفاق یا هیچ کسی در رسیدن شما به خواسته هایتان نقشی تعیین کننده تر از خودتان داشته باشد.
۲- خاتمه دادن به متهم کردن دیگران
بخش بزرگی از افراد در شرایط و موقعیت های گوناگون، لااقل گاهی برای کنار گذاشتن این عادت مخرب با دشواری مواجه می شوند. همانگونه که پیش تر اشاره شد، ساده ترین کار ممکن متهم کردن طرف مقابل یک رابطه هنگام متزلزل شدن پایه های آن است و به راحتی می توان دولت را مقصر اصلی وضعیت بد مالی خود دانست.
اما دور انداختن هر نوع توجیه و در پیش گرفتن مسئولیت پذیری حقیقی در تمام حوزه های زندگی اهمیتی حیاتی دارد. هیچ کس با درگیر شدن در بازی مقصر دانستن دیگران نمی تواند کنترل زندگی اش را به طور کامل در دست بگیرد.
۳- عهد کردن با خود
کاری که اثرگذاری فوق العاده زیادی دارد این است که روی یک برگه ی مخصوص، به صورت کتبی به خودتان متعهد شوید که در تک تک لحظه های زندگی تان مسئولیت کوچکترین مسائل را نیز بر عهده بگیرید و به هیچ وجه تقصیر هیچ چیز را به گردن دیگران نیاندازید. این تعهدنامه ی کتبی می تواند به همین سادگی باشد: «من، پیام ادیب، متعهد می شوم هیچگاه از بر عهده گرفتن مسئولیت تمام جنبه های زندگی ام به طور کامل، شانه خالی نکنم».
مردان و زنانی که از جایی به بعد در زندگی شان چنین تصمیمی گرفته اند، میراث ماندگاری از خود بر جای گذاشته اند و تاریخ ساز شده اند. شما چطور؟ آمادگی این را دارید که مسئولیت نقایص و کم کاری های خودتان را به گردن دیگران و شرایط نیاندازید؟